Новини > “Noble Golbetrotter II” пристигна в България

“Noble Golbetrotter II” пристигна в България
Бургас

“Noble Golbetrotter II” пристигна в България

Корабът "Noble Golbetrotter II", който ще прави проучвания за нефт и газ в българските черноморски води вече пристигна в България. Уникалният морски съд акостира в Бургас, след три дни ще потегли за пристанище Варна. Той е дълъг 190 метра, от последно поколение сондажни кораби с динамично позициониране, построен е през 2013 година. Притежава двойна мултифункционална кула, част от която е била демонтирана, за да мине под моста на Босфора, на път за България. Притежава собствена хеликоптерна площадка. Екипажът е до 180 души, разказа Ксавие Фожрас, изпълнителен директор на фирмата-проучвател „Тотал"

Корабът може да сондира през водна дълбочина от 3 000 метра. В български териториални води това ще става през 2 000 метра морска вода. В скалите на дъното в „Хан Аспарух" ще пробива 4 000 метра и повече. Логистичната база ще бъде във Варна. Тя включва два хеликоптера за смяна на екипажа и спешни случаи и три допълнителни кораба. Проучванията са част от енергийната ни политика, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова

След като разгледа кораба-сондажник, министър-председателят Бойко Борисов обяви, че все още не може да повярва, че той е тук, на българско пристанище. В краткото си резюме премиерът наблегна на практическите ползи, до които би довела неговата работа в морския участък „Хан Аспарух"

„Noble Globetrotter II" ще започне работа в началото на май, според геологическите модели, създадени от инженерите на „Тотал". От първите индикации, че на мястото има нефт и природен газ, до началото на енвентуалния добив, е възможно да измине дори десетилетие, уточни Ксавие Фожрас. Неговата фирма е сключила договори с Минно-геоложкия институт и Софийския университет за обучение и тренинг на терен на специалисти.

Чуйте звуковия файл за повече подробности

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1568994

Новинарски сайт с каталог на фирми в града и областта. При желание можете да се свържите с нас на [email protected].

- Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства

Алберт Айнщайн (1879–1955)